28. 7. 2014.

POSMATRAČI PČELA


http://pcelarskizurnal.blogspot.com/2014/07/posmatraci-pcela.htmlU Njujorškim vrtovima i baštama živi iznenađujuće veliki broj vrsta pčela. Šezdeset vrsta pronađeno je, recimo, samo u Central Parku, dok jedan javni vrt u Istočnom Harlemu naseljava 28 vrsta. Osim toga, košnice sa pčelama nalaze se na svakom ćošku, na mnogim terasama, krovovima, pa čak i na travnjacima pored „zelenijih“ gradskih ulica. U Njujorku, slično kao u Beogradu i Zagrebu, postoje mobilne ekipe  koje zbrinjavaju rojeve za koje je dojavljeno da su se okačili na saobraćajnim znacima ili uličnoj rasveti...


Podstaknuti alarmantnim izveštajima o nestajanju medonosnih pčela i autohtonih vrsta bumbara, Centar za biodiverzitet i konzervaciju Američkog prirodnjačkog muzeja i Departman grada Njujorka za parkove i izletišta odlučili su da se udruže u projekat sakupljanja informacija o populaciji pčela u Njujorku. Dugoročni cilj projekta bio je da se ovaj grad učini pogodnijim podnebljem za život što većeg broja vrsta pčela, čime bi se pospešila njegova bioraznovrsnost.


Ove dve organizacije, u saradnji sa projektom pod nazivom Veliki Suncokret (Giant Sunflower Project), osnovale su Posmatrače pčela (Bee Watchers) grada Njujorka – projekat građanske nauke (videti antrfile) za obučavanje volontera za prikupljanje podataka. Prema rečima Elizabete Džonson, jedne od liderki projekta, cilj ovog poduhvata jeste „da se utvrdi koji delovi Njujorka ne oskudevaju sa oprašivačima i utvrdi rasprostranjenost pčela,  kao i da se podstakne interes javnosti za autohtone vrste pčela i unapredi održavanje parkova na način koji bi koristio pčelama“.


Oko 150 volontera, koliko se okupilo oko ovog projekta građanske nauke, sakupljaju dva puta mesečno podatke o aktivnostima pčela na pojedinim vrstama biljaka u Njujorku. Svaki volonter zasadio je svojih sedam vrsta biljaka u nekom parku ili bašti u jednoj od pet Njujorških opština. Da bi neiskusnim posmatračima pčela pojednostavili identifikaciju, od njih je zatraženo da pčele klasifikuju u četiri kategorije: bumbari, medonosne pčele, pčele drvenarice i zelene metalik pčele. Tokom poslednjih nekoliko godina posmatrači pčela sakupili su dragocene podatke koji su pomogli da gradska uprava primremi odgovarajuću strategiju koja će doprineti boljem očuvanju pčela. Na osnovu do sada prikupljenih podataka iz 19 od preko 700 javnih gradskih vrtova, koliko ih ima u Njujorku, utvrđeno je da na teritoriji ovog grada živi barem 225 vrsta pčela. 
_____________________________________________________________


Šta je građanska nauka? 
Građanska nauka (eng. citizen science) je praksa učešća i saradnje javnosti u naučnim istraživanjima u cilju unapređenja naučnog saznanja. Kroz građansku nauku, ljudi, obično kao volonteri, učestvuju u programima prikupljanja, razmene i kontrole podataka. Građani, na ovaj način, mogu predlagati ideje i komunicirati sa naučnicima. Zainteresovani volonteri, naučnici amateri, studenti i edukatori mogu se povezivati i promovisati nove ideje kako bi unaprediti naše razumevanje sveta. Naučnici, pak, mogu osmisliti program građanske nauke da bi prikupili što veći broj podataka bez utroška dodatnih sredstava. Kako bi povećali obim svojih istraživanja i obogatili bazu podataka, oni najčešće sarađuju sa društvenim grupama koje već prikupljaju određenu vrstu informacija, kao što su, recimo, posmatrači ptica ili pčelari. Volonteri mogu posedovati različite nivoe stručnosti i obrazovanja, u rasponu od dece iz osnovnih škola i srednjoškolaca iz naučnih sekcija, do astronoma amatera sa sofisticiranom kućnom opremom. Savremeni tehnološki napredak omogućava danas ogromnom broju ljudi da se uključe u projekte građanske nauke, a njihov uspeh u najvećoj meri zavisi od dobro osmišljenih programa prikupljanja i kontrole podataka, kao i od posvećenosti volontera. 

Tekst: Ivan Umeljić
Foto: scistarter.com/blog/


 

Kontaktirajte nas

Име

Имејл адреса *

Порука *

NAJČITANIJI TEKSTOVI