28. 4. 2014.

NOVI KROV ZA LR KOŠNICU

Teško je odrediti čak i sam naziv proizvodu koji menja četiri poznata dela košnice i integriše ih u jedan. Da li je krov ili poklopac LR košnice odrediće sami pčelari, ali ono sto je sigurno jeste da je on i hranilica, i zbeg i poklopna daska, kao i da je regulator ventilacije košnice! 

http://pcelarskizurnal.blogspot.com/2014/04/novi-krov-za-lr-kosnicu.html

Kako nazvati 4 u 1 proizvod koji zamenjuje celokupan gornji sklop LR košnice? Po svojim dimenzijama (516 x 412 mm je spoljna dimenzija) može se postaviti na LR košnice, ali i na DB 10 i Farar 10 košnicu. Shodno testiranjima vršenim tokom sedam godina istraživanja i nakon četiri različite koncepcije samog poklopca došlo se do konstrukcije koja u najvećoj meri zadovoljava većinu potreba pčela i pčelara. Novi krov za košnice sa trgovačkim nazivom Beenectar svoju prvu primenu nalazi tokom prolećnog razvoja pčelinjih zajednica koja se ogleda u lakom unosu čvrste i tečne hrane u košnicu, kao i veoma lakom pregledu pčelinjih zajednica. Male, ali česte količine stimulativne prihrane daju rezultat u vidu povećanja broja pčela i snage zajednice sa kojom ćemo krenuti na prvu pašu. Osim toga, ventilacija košnice je odlična, tako da se inače redovni problem kondenzacije ne pojavljuje u više od 92% slučajeva ukoliko se pčelar pridržava tehnologije pčelarenja sa novim poklopcem. Važno je istaći da bez obzira što postoji mogućnost da pčele propolisom zatvore ventilacione otvore, to se u praksi izuzetno retko dešava.



U vreme medobranja, ispravnom regulacijom mikroklime u košnici, pčelar je u mogućnosti da svu energiju pčela iskoristi za sakupljanje nektara tako što će je maksimalno rasteretiti obaveze klimatizovanja životnog prostora. Iako u Srbiji, pčelari ne poje pčele, u nekim regijama se to redovno radi, a razlog je jednostavan - rasteretiti pčelu nepotrebnog transporta. Korišćenjem trolitarske hranilice to je sada pojednostavljeno do maksimuma. Unos tečne hrane ili vode u košnice sa novim Beenectar poklopcem obavlja se značajno brže nego što je to slučaj kod klasičnog poklopca. Dovoljno je samo reći da se 200 košnica može prihraniti za manje od sat vremena.

Regulacija mikroklime obavlja se preko samog konstruktivnog rešenja koje omogućava da košnica istovremeno bude i otvorena i zatvorena – zatvorena za pčelu, ali otvorena za pčelara, koji može da obavi neki od neophodnih poslova. Ovakvo konstruktivno rešenje dozvoljava pčelaru rad i tokom loših vremenskih uslova, kao što su sneg, kiša, ili jak vetar, ali i noću. Nije nevažno ni napomenuti da se ovakvim konstruktivnim rešenjem eliminiše mogućnost upada pčela iz susednih zajednica preko krova košnice, a samim tim i pojava grabeži, baš kao što se smanjuje i mogućnost horizontalnog prenošenja bolesti iz jedne u drugu košnicu. 


Pčele su mirne prilikom svakog otvaranja poklopca pa je potreba za dimljenjem svedena na najmanju moguću meru, drugim rečima, jedino prilikom vađenja ramova ili kada je neophodno potpuno skinuti poklopac. Smanjenjem dimljenja ostvaruje se dvostruka prednost. Prvo, dolazi do uštede meda kojeg bi pčele tom prilikom konzumirale i drugo, što je možda još važnije, dobija se kvalitetniji med pošto će u njemu završiti znatno manja količina produkata sagorevanja. Slično je i kada se radi o primeni sredstava za lečenje pčela. Dobra preglednost košnice omogućava pčelaru da za kratko vreme, brzo i efikasno, može da utvrdi zdravstveno stanje svake pčelinje zajednice. Samim tim, on može da reaguje pravovremeno i da adekvatno dozira sredstva sa suzbijanje bolesti. Dakle, svaka operacija može da se izvrši na vreme, što posebno dolazi do izražaja tokom kišovitih perioda koji mogu potrajati i po nekoliko dana. Klimatizacija košnice i stvaranje povoljnog životnog ambijenta za pčele najvažnija je osobina ovog proizvoda. Veoma je važno da ga pčelar koristi na pravi način, jer ništa neće funkcionisati samo po sebi. Zahvaljujući velikom broju vazdušnih džepova ovaj poklopac ima odlične izolacione osobine. Tokom višegodišnjih testiranja košnica sa novim Beenectar poklopcem primećeno je odsustvo formiranja „brade“ u 100% slučajeva. Pčele su posvećene isključivo sakupljanju nektara. Dobra mikroklima omogućava dobre životne uslove pčelinjoj zajednici u kojima pčela može brzo i dobro da se razvija.


Higijenska hranilica je izuzetnog kvaliteta, kao uostalom i celokupan krovni sklop, a svi delovi mogu se prati u vodi na temperaturi do 100 stepeni Celzijusa, kao i drugim sredstvima za dezinfekciju, kao što je vodonik-peroksid i slično. Ovako konstruisana, hranilica je trajna i bez mogućnosti da procuri. Stepenice u hranilici štite pčele od utapanja u sirup. Novi poklopac za košnicu izrađen je od vrhunskih materijala koji su otporni na grad, UV zračenje, i pritisak do 500 kg. Upotrebom vrhunskih materijala dobijena je još jedna važna pozitivna osobina - laka selidba. Naime, zahvaljujući kvalitetu materijala od kog su izrađene, košnice se bez problema mogu slagati jedan na drugu. Što je još važnije, prilikom selidbe sam poklopac se ne skida košnice, a jednostavnim otvaranjem ventilacionih otvora košnice se mogu seliti bez problema i do 12 sati. Pri tome, pčele ostaju mirne, tako da je njihovo istovaranje i postavljanje na novu lokaciju lak posao Prilikom pakovanja, košnice je moguće složiti bukvalno jednu uz drugu i na taj način dobiti prostor za povećanje broja košnica u transportu. Seleći pčelari su u posebnoj prednosti zahvaljujući dijagonalnoj ventilaciji u košnici koja dovodi do bržeg isparavanja vode iz meda a, samim tim, i do bržeg zatvaranja saća, čak za 7-10 dana brže u poređenju sa košnicama sa klasičnim poklopcem. Svaka od ovih osobina doprinosi našem konačnom cilju, a to je više meda, boljeg kvaliteta.

Ako zahvaljujući pružanju dobrih životnih uslova pčelama ugrabimo malu prednost prilikom prolećnog razvoja, pa još malo tokom paše, i ako fokusiramo njihovu pažnju na sakupljanje nektara, a ostalo obezbedimo mi, ako im redukujemo obaveze i ako vodimo računa o njihovom zdravlju i ne preterujemo sa lekovima, ako brinemo da su mirne i ne dimimo ih više nego što moramo, onda ćemo svakako dobiti više meda boljeg kvaliteta. Ovaj proizvod su prepoznali mnogi pčelari širom sveta. Njegova distribucija započela je u više od 10 država, a da je u pitanju nov i kvalitetan proizvod potvrđuje i prva nagrada na međunarodnom sajmu patenata u Ženevi 2010. godine. U Srbiji se sprovodi testiranje novog poklopca na 24 lokacije u svim klimatima i na različitim geografskim širinama. Rezulatati testiranja dostupni su na web adresi www.beenectar.rs

LAB-SET d.o.o.
021/454-040; 021/459-933
info@labset.rs

Kontaktirajte nas

Име

Имејл адреса *

Порука *

NAJČITANIJI TEKSTOVI