1. 2. 2014.

ZBOG ČEGA PČELE (JOŠ UVEK) NISU DOMAĆE ŽIVOTINJE?

http://pcelarskizurnal.blogspot.com/2014/02/zbog-cega-pcele-jos-uvek-nisu-domace.html
Najmanje 7 milenijuma unazad čovek uzgaja medonosne pčele (Apis mellifera) u veštačkim košnicama. To je dovoljno dugo vremena, neko bi mogao pomisliti, da kod današnjih pčela dođe do genetskih promena koje bi ih u značajnoj meri odvojile i učinile različitim od njihovih dalekih divljih predaka. Neko bi iz sličnih razloga mogao i da tvrdi da poslednjih godina raširena i još uvek nerazjašnjena uginuća gajenih pčelinjih zajednica na komercijalnim pčelinjacima imaju delimično veze sa inbridingom, odnosno, sa slabom genetskom raznovrsnošću pčela proisteklom iz ukrštanja matica i trutova u bliskom srodstvu. U najnovijem broju časopisa Molecular Ecology (Impact Factor: 5.522), Harpur i saradnici tvrde da se gajenjem medonosnih pčela ne smanjuje njihova genetska raznovrsnost, već da se zapravo povećava. Prema autorima istraživanja koje vam predstavljamo ispada da su pčele sa komercijalnih pčelinjaka u Kanadi genetski raznovrsnije od svojih predaka iz Evrope. Da li je to tačno? I šta o tome misli poznati australijski naučnik Bendžamin Oldrojd?

Domaća ćurka je drugačije stvorenje od njenog divljeg pretka. Mnogo je veća, a i brzina njenog rasta je ogromna. O tome koliko su se neke domaće životinje promenile u odnosu na svoje daleke divlje evolutivne pretke govori činjenica da danas ima domaćih životinja koje čak ne mogu ni da se spare zbog, recimo, veličine mužjakovih grudi i da, zbog toga, moraju da se veštački osemenjavaju. Dovoljno je spomenuti i da ogromna većina današnjih pasa nimalo ne podseća na vukove od kojih vodi evolutivno poreklo. Ovaj model fenotipskih (fenotip je skup svih osobina jednog organizma koje su nastale zajedničkim delovanjem genotipa i životne sredine u kojoj se organizam razvija) promena po kome se gajene biljke i životinje drastično razlikuju od svojih predaka je uobičajen. Odomaćivanje i uzgajanje često su povezivani sa smanjenjem genetske raznovrsnosti, zatim sa planskim selekcionisanjem osobina od ekonomskog značaja, sa smanjenjem veličine mozga, izraženom pripitomljenošću, promenom veličine tela i prilagođenošću, kao i razvojem specifičnih odgajivačkih osobina. Mnoge domaće životinje nesposobne su za život u divljini, a neposredni divlji preci nekih vrsta su u potpunosti izumrli... 


S druge strane, medonosna pčela nikada nije bila na „odgovarajući“ način odomaćena. Umesto toga, naučili smo „samo da ih uzgajamo“ – mada na perfidne načine – obezbeđujući im košnice odgovarajuće konstrukcije, prilagođene oduzimanju njihovog meda i voska i premeštanju na druge lokacije sa boljom pašom. Prema gotovo svim parametrima, domaće gajene pčele ostale su, ipak, u najvećoj meri nepromenjene u odnosu na svoje daleke divlje pretke. Sve ovo donekle je čudno, imajući u vidu da barem 7.000 godina unazad ljudi ekonomišu sa pčelama u najrazličitijim košnicama, mnogo duže nego što uzgajaju ćurke. Veštačko osemenjivanje pčela osvojeno je četrdesetih godina prošlog veka. Razvijena je čitava industrijska grana prodaje matica i rojeva. I pored ovog „napretka“ i ranih pokušaja izdavanja uverenja o poreklu pčelinjih zajednica, nije razvijena nikakva posebna tehnika uzgoja koja bi nečije pčele izdvojila od ostalih pčela. Stoga, umesto da ukažu na „hibrid“ pčele koje uzgajaju, pčelari opisuju svoje pčele prema podvrsti, ili možda prema uzgajivaču od koga su kupili rojeve. Ako vam pčelar kaže, „Kupio sam Italijanke“, on ili ona misli na žutu pčelu čiji preci potiču od podvrste Apis mellifera ligustica iz Italije, a ako kaže da je kupio „sivke“, radi se o pčelama podvrste Apis mellifera carnica

Medonosna pčela (Apis mellifera carnica) (foto: Veroljub Umeljić)

U novom broju časopisa Molecular Ecology, Harper i saradnici istražuju pretke domaćih i gajenih medonosnih pčela i dolaze do novih fascinantnih dokaza. Neka ranija istraživanja sprovedena na komercijalnim pčelinjacima ukazivala su da, slično ostalim domaćim životinjama, pčelinju populaciju karakteriše nizak nivo genetske raznolikosti, a da se ona smanjila usled odomaćivanja i kontrolisanog uzgajanja. Nizak genetski diverzitet može imati veoma loše posledice po pčele, jer je genetska raznovrsnost unutar jedne pčelinje zajednice od presudnog značaja za njeno zdravlje. Zapravo, neki autori spekulisali su da nedavni gubici pčelinjih zajednica u Evropi i SAD, kao i pojava CCD-a mogu biti povezani sa siromašnim genetskim potencijalom pčela.

Harpur i saradnici polemišu sa ovakvim stanovištem, tvrdeći da se, za razliku od uzgoja drugih domaćih životinja, gajenjem pčela povećava genetska raznovrsnost komercijalnih linija pčela. Populacija na komercijalnim pčelinjacima je, tvrdi se, genetski raznovrsnija jer je, za razliku od domaćih životinja uzgajanih sa specifičnim selekcionisanim osobinama unutar unapred kontrolisane populacije, za pčelarstvo karakteristično stalno uvođenje novog genetskog materijala iz raznovrsnih izvora.

Ogromna većina pčelinjih zajednica uzgajanih u komercijalne svrhe vodi poreklo iz Evrope koju su pčele nastanile u davnoj prošlosti posle dve velike seobe pčela iz prave prapostojbine Afrike. Rezultat ove dve nezavisne migracije bio je nastanak dve glavne linije medonosnih pčela u Evropi: M i C. Medonosne pčele Zapadne Evrope (linija M) su (ili su barem bile) tamne, uključujući tu i podvrstu Apis mellifera mellifera, a medonosne pčele Istočne Evrope (linija C), koje su promenljivih boja i ponašanja, prilagođene su različitim klimatskim zonama i klasifikovane u nekoliko podvrsta, uključujući tu i A. m. carnica (kranjska siva pčela) i A. m. ligustica (italijanska žuta pčela). Harpur i saradnici tvrde da je seleća pčelinja populacija (misli se na seobe košnica koje vrše pčelari) u Kanadi mešavina većine evropskih podvrsta i da je, posmatrano u celini, komercijalna populacija genetski raznovrsnija od izvorne evropske populacije od koje je potekla. Isto važi i za populaciju A. mellifera na Novom Zelandu, u Australiji, ali i u Africi. Tvrdi se i da je evropska populacija pčela „usko grlo“ i da ta činjenica ima veze sa dve spomenute seobe pčela iz Afrike u Evropu do kojih je došlo u davnoj prošlosti. I ne samo to, pčelarska praksa da se košnice sele na razne lokacije „promešala“ je pčelinju populaciju Evrope i počela je da je homogenizuje.

Harpur i saradnici dokazuju da nizak genetski diverzitet ne može da bude uzrok nedavnog neobično visokog nivoa uginuća pripisanog CCD-u. Međutim, poznati australijski naučnik Bendžamin Oldrojd u svom komentaru na pomenuti članak postavlja sledeće pitanje: Da li se genetski diverzitet na nivou populacije može poistovetiti sa diverzitetom na nekom manjem uzorku ili na nivou jedne pčelinje zajednice? U teoriji, sa pčelinjom populacijom Severne Amerike moglo bi da bude kao sa populacijom pasa. Ako se posmatra u celini, ona je potpuno raznovrsna, ali sa (gajenim) podpopulacijama koje su ukrštane u bliskom srodstvu. Prema Oldrojdu, izvesno je da postoji potencijal da se ovako nešto dogodi. Veliki komercijalni uzgajivači matica mogu (a često to i čine) da odgoje hiljade matica za tržište od samo jedne matice majke, čije će se potomstvo u radijusu od nekoliko kilometara spariti sa odabranom populacijom trutova. Uobičajeno je, prema tome, da većinu matica na jednom komercijalnom pčelinjaku čine sestre, kao i da su sve radilice bliže ili dalje rođake. Međutim, istraživanja Harpura i saradnika pokazala da populaciju pčela (posmatranu u celini) na komercijalnim pčelinjacima u Kanadi i Francuskoj odlikuje visok stepen genetskog diverziteta. Čini se, dakle, da genetski diverzitet verovatno nije doprineo pojavi CCD-a (ako CCD uopšte i postoji – ali to je neka druga priča! (komentar Bendžamina Oldrojda)).

Ono što ide u prilog tezi o diverzitetu medonosnih pčela na nivou zajednice, i što ih razlikuje od ostalih gajenih životinja, jeste njihov izuzetan sistem oplodnje. Matice se sparuju na krilima, prilično daleko od svojih košnica, sa oko 12-20 mužjaka iz populacije koja potiče iz svih zajednica u radijusu 3-4 kilometara. Ovo podrazumeva da sve zajednice učestvuju u sparivanju, i one u divljini, ali i najbliži susedi sa pčelinjaka.

Ovaj članak nameće pitanje: Da li se proces gajenja medonosnih pčela zaista u potpunosti razlikuje od uzgoja ostalih domaćih životinja? Gubitak bioraznovrsnosti među nekada divljim, a sada domaćim životinjama, skorija je pojava i direktna je posledica nekih modernih reproduktivnih tehnologija i načina uzgoja. Ukoliko pčelari krenu istim putem kao i ostali odgajivači domaćih životinja, Oldrojd upozorava da nije daleko dan kada će se nešto slično dogoditi i sa pčelama.

Izvor:

Objavljeno u „Pčelarskom žurnalu“ br. 17 (oktobar-decembar 2012.)


PRETPLATITE SE NA „PČELARSKI ŽURNAL“ ZA 2014. GODINU

NARUČITE STARE BROJEVE (2008-2013)



Kontaktirajte nas

Име

Имејл адреса *

Порука *

NAJČITANIJI TEKSTOVI