25. 1. 2014.

10 PRAVILA SAVREMENOG PČELARENJA

Kim Flotum
Kim Flotum
Postoji, siguran sam, daleko više od 10 pravila koja biste mogli da upotrebite kao vodič kroz obične i dosadne, uzbudljive i opasne ili neobične i čudesne aspekte pčelarenja. Zbog toga ih i nisam nazvao (jedinih) 10 Pravila za savremeno pčelarenje, već samo 10 od njih. Ali ovih 10, ubeđen sam, izuzetno je važno i obuhvata najveći deo stvari s kojima ćete se susresti tokom potrage za savršenim prinosima, prilikom uzgoja savršenih matica i pronalaženja pravog mesta za pčelinjak, kod suzbijanja bolesti i štetočina, uzgajanja zdravih i zadovoljnih pčela, pa čak i u težnji da sebe učinite srećnim i zdravim tokom ovog procesa. To nije sve što će vam biti potrebno, ali pomoći će vam u najvećoj mogućoj meri da učinite da većina stvari radi za vas i vaše pčele.



Kim Flotum, legenda američkog pčelarstva. Poslednje dve decenije uređuje jedan od najstarijih i najuglednijih pčelarskih časopisa Bee Culture. Urednik poslednja dva izdanja najbolje svetske pčelarske enciklopedije ABC & XYZ of Bee Culture. Autor zapaženih knjiga i veliki popularizator pčelarstva u javnosti. 

_____________________________



Postoji jedno pravilo koje nije među ovih 10 i koje želim da vam izložim, ali želim da na njega obratite pažnju pre nego što pređemo na ostatak, zbog toga što se tiče svakog od ovih pravila i, trebalo bi to naglasiti, svega što radite sa svojim pčelama. Čak i više od toga, ono se tiče gotovo svega što radite, a što ima veze sa svetom biljaka, gajenjem, negovanjem, ili sa berbom bilo koje kulture kojom ste rešili da ekonomišete. Tiče se i vašeg dvorišta i bašte, vašeg voćnjaka i pilića i, svakako, vaših pčela... a ono glasi... da su celokupno pčelarenje, baštovanstvo, poljoprivreda i svaki posao koji ima veze sa Majkom Prirodom lokalnog karaktera. Šta zapravo želim da kažem? Moderna poljoprivreda je ušla u svet velikih brojki. Zahvaljujući satelitima i GPS tehnologiji farmeri sada kombajne mogu da kontrolišu sa udaljenosti od nekoliko kilometara. Uz pomoć iste tehnologije, oni mogu i da zasađuju polja primenjujući različite vrste i količine đubriva na suvom i vlažnom zemljištu, različite vrste semena na obodima i u sredini njiva, i različite hemikalije za zaštitu semena na nižim i višim poljoprivrednim parcelama. Toliko fino su podešene te mašine da jedna osoba može, a verujem da će vrlo brzo to zaista i da se dogodi, da komad zemlje veličine Vermonta (američka savezna država, prim. prev.) obrađuje ne napuštajući svoj dom.

Ni sa pčelarstvom stvari ne stoje nimalo drugačije. Dobro, ne baš u toj meri. Čak i u regionu u kome živite postoje mesta koja su zatrovana opasnim poljoprivrednim hemikalijama, lokaliteti okruženi asfaltom gde nema nikakve hrane, ali i nekoliko bezbednih mesta koja obiluju hranom tokom čitave sezone. Ukoliko se prošetate ili provozate unaokolo, i ako pogledate oko sebe i porazgovarate sa farmerima, lovcima i vlasnicima zemlje i upotrebite svoju GPS tehnologiju, možete da potražite, a na kraju ćete i pronaći, dobra mesta, a uz malo sreće i truda zaobići ona loša. A kada otkrijete ove tačke, videćete da se one razlikuju, čak i od onih u vašem regionu. Pčelarstvo je stvar sasvim lokalnog karaktera: vremenske prilike, zemljište, poljoprivreda i divlje biljke koje rastu gde god požele.

Kao prvo, vaš posao je da otkrijete ove tačke, tako da se se potrudite da ih pronađete što je moguće više kako biste sebi i svojim pčelama omogućili da procvetate. A sada, da pređemo na naš zadatak...


OSTATAK PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANJU NAJNOVIJEG BROJA „PČELARSKOG ŽURNALA“

http://pcelarskizurnal.blogspot.com/p/blog-page_18.html

 

Kontaktirajte nas

Име

Имејл адреса *

Порука *

NAJČITANIJI TEKSTOVI