28. 12. 2013.

NEKTAR

http://pcelarskizurnal.blogspot.com/2013/12/nektar.html
Ukoliko bismo 4,5 milijarde godina dugu istoriju naše planete posmatrali kao film u trajanju od 60 minuta, prva medonosna pčela pojavila bi se 80 sekundi pre kraja, a prvi uspravni primat tek u pretposlednjoj sekundi. Civilizovani čovek bi toliko brzo promakao ekranom da bi bio gotovo nevidljiv gledaocu. U 53. minutu došlo bi do takozvane kambrijske eksplozije, nakon koje će, pored jednoćelijskih organizama, u morskim dubinama najednom nastati mnoštvo beskičmenjaka, i čitave familije novih višećelijskih stvorenja. U međuvremenu, na kopnu će se pojaviti i prve biljke, a dva minuta kasnije i prve životinje napustiće vodu. Tada se pojavljuju i prvi kičmenjaci koji će se, izlazeći iz vode, razmileti kopnenim svetom i od kojih će nastati gmizavci, ribe, ptice i sisari. U 57. minutu počinje era dinosaurusa, koji će izumreti u pretposlednjem minutu filma.


foto: Veroljub Umeljić

foto: Veroljub Umeljić

Mnogo toga dogodilo se upravo u pretposlednjem minutu filma. Ni manje ni više, nego eksplozija skrivenosemenica! Tada je iz gotovo neobjašnjivih razloga došlo do erupcije biljaka cvetnica, ali i insekata kod kojih se razvila sklonost ka polenu - hrani bogatoj proteinima. Biljke su se mučile sa razmnožavanjem, jer su ih insekti u to vreme uglavnom proždirali, a oprašivanje vetrom bilo je prilično neefikasno.

Ipak, nedugo potom, insekti su počeli da raznose polen do susednih cvetova što je značilo ne samo da biljke sada mogu da budu ekonomičnije i da proizvode manji broj zrnaca polena, već da mogu i da ih zaštite laticama cvetova od vetrova i pustošenja.

Međutim, stvari se nisu odvijale baš tako glatko. Ponašanje insekata i dalje je bilo vrlo neefikasno, pošto su posećivali raznovrsne biljke. Zbog toga, najveći deo raspršenog polena nije odgovarao biljkama na koje su oni sletali pa je, samim tim, bio nepovratno izgubljen. I konačno, pre nekih 80 miliona godina, neke vrste osa naprasno su postale vegeterijanci i kao posledica tog događaja nastale su prve pčele. Po telu su im izrasle dlačice što je značilo da polen može da se zadrži na njima. Na njihovim zadnjim nogama razvile su se specijalne korpice, kroz koje se prenosilo negativno naelektrisanje tako da je pozitivno naelektrisani polen mogao da „doskoči“ na njih dok bi one prolazile cvetom. Razvile su se i izvanredne antene i složene oči, fino podešene da detektuju boje i oblike cvetova. Milionima godina biljke su različitim strategijama obeshrabrivale insekte da ih ovi ne bi pojeli, a sada su želele da privuku njihovu pažnju. Kako bi to učinile, poslužile su se mirisom, oblikom i, konačno, nektarom!

foto: Veroljub Umeljić
Oko 250 hiljada vrsta bilja­ka i približno 750 hiljada vrsta insekata, koliko su biolozi do danas opisali, čini dve trećine svih poznatih or­ganizama na našoj planeti. Zajednička prevlast ove dve grupe nije uopšte slučajna i rezultat je koevolucije, procesa prirodne selekcije tokom kojeg su se vrste prilagodile jedna drugoj izgrađujući bogate ekosiste­me. Interakcija između insekata i biljaka započela je pre više od 100 miliona godina, a intenzivirala se nekih 40 miliona godina kasnije, u doba kenozoika, kada su cvetnice počele da prevladavaju među vegetacijom na Zemlji. Biljne vrste – najčešće čitavi kompleksi vrsta – počele su da „sklapaju partnerstvo“ sa odgovara­jućim insektima. I ne samo sa jednom ili dve vrste insekata, kao što su recimo me­donosne pčele, već i sa mnoštvom drugih. Milioni godina koevolucije „naštimovali“ su odnose između biljaka i specijalizovanih oprašivača. Oblici i boje cvetova, njihovi mirisi, pozicija na stabljici, dnevne doze nektara koje izlučuju, precizno su podešeni da privuku određene vrste insekata. Ovi „specijalisti“, bilo da se radi o pčelama, bumbarima, mušicama ili nekoj drugoj grupi, genetski su se prilagodili da odgovore na određene vrste cvetova.

ŠTA ĆE BILJKAMA NEKTAR?


Kako se povećavala brojnost i raznovrsnost cvetova i ovih novih „osa“, cvetovi su sve više koristili nektar kao ekstra privlačnu ponudu za odabrane posetioce, bogatu ugljenim hidratima, vitaminima i amino kiselinama. Za razliku od proteinima bogatog polena, čija je proizvodnja energetski skup proces za biljku, nektar je bio jeftiniji izdatak za biljku. Da bi neka biljka privukla „pravog“ oprašivača neophodno je bilo da na odgovarajući način bude „dizajnirana“, ali i da njen nektar bude prilagođen njegovim energetskim i nutritivnim potrebama. Stoga i ne čudi što se od biljke do biljke mogu uočiti velika odstupanja u količini, koncentraciji, hemijskom sastavu i periodu lučenja nektara. Tako je, recimo, dnevna proizvodnja nektara neke biljke blisko povezana sa telesnom masom i energetskim potrebama „ciljanog“ oprašivača, a posebno su zahtevni endotermični (organizmi koji aktivno proizvode toplotu, među koje spadaju i pčele) oprašivači, ili oni kod kojih je sam čin sakupljanja energetski skup proces tokom kojeg moraju neprestano da lete. Energija koju organizmi dobijaju iz nektara mora da bude veća od one koju su utrošile da bi ga pronašle, konzumirale i otišle do narednog cveta. Naime, cvetovi treba da proizvedu dovoljno nektara da bi privukli oprašivače, ali ne toliko da oni zbog sitosti „izgube volju“ da se premeste do druge biljke. Drugim rečima, treba da ih drže „gladnima, ali lojalnima“. Iz ugla biljaka, idealni scenario bio bi da oprašivač prenese maksimalnu količinu polena sa jedne biljke na žig iste vrste, uz minimalni utrošak nektara. Ograničena količina nektara na jednom cvetu primorava oprašivače da posećuju veći broj cvetova i, na taj način, pospešuje se raznošenje polena. Biljke prave i svojevrsnu predselekciju, tako što „ciljanu“ vrstu oprašivača privlače oglašavajući neke osobine cvetova, kao što su, miris ili boja i oblik latica. Veoma jasna veza između cvetova i oprašivača može se uočiti kod takozvanih ornitofilnih cvetova (prilagođenih pticama-oprašivačima), koji su crvene boje, sa velikim izduženim cevčicama, bez mirisa i bogati nektarom. Sledeća jasno uočljiva osobina cvetova jeste melitofilija (cvetovi koji su se prilagodili pčelama). Ove cvetove karakteriše jak miris, raznovsne boje (često plava ili purpurna), kao i umerena količina koncetrovanog nektara.

NEKTARIJE


Nektarije su specijalna tkiva pomoću kojih se ostvaruju proizvodnja i sekrecija nektara. Sam pojam ne ukazuje na jednu, uniformnu i pravilno definisanu strukturu. Različiti tipovi nektarija, raznovrsnog porekla i načina organizacije, mogu se naći na najrazličitijim mestima na cvetu, ali i na raznim delovima biljaka. Evolutivno poreklo nektara i nektarija donekle je nejasno, a evo šta o tome kaže Arijen Tanktajan: Originalni oprašivači najverovatnije su bili insekti iz reda Tvrdokrilaca, a ono što ih je najviše privlačilo bio je polen. Međutim, potreba cvetova za ekonomičnošću vodila je evolutivnim pravcem u kojem su oni počeli da proizvode „jeftiniju“alternativnu prehrambenu namirnicu, nektar. Vremenom, na biljkama su se formirale specijalne strukture za proizvodnju nektara – nektarije. One su se pojavile nezavisno, u okviru različitih evolutivnih linija skrivenosemenica, i na najrazličitijim morfološkim osnovama. Pojavu nektarija biljke su „iskoristile“ kao priliku da smanje proizvodnju polena samo na količinu koja je dovoljna za prenošenje na druge cvetove. Dok se ranije mislilo da su nektarije organ koji cvetovima služi da se oslobode viška tečnosti, danas većina naučnika smatra da je njihova osnovna funkcija pre svega ekološka, pa tek onda fiziološka, jer mesta na biljkama na kojima se nektar izlučuje posećuje ogroman broj životinja i tu se obavlja razmena resursa na obostranu korist. 

Vancvetne nektarije (foto: Veroljub Umeljić)

Prvu podelu nektarija izvršio je Kaspari (Caspary) 1848. godine, i to na cvetne (nektarije na cvetovima) i vancvetne (na vegetativnim organima). Nekoliko godina kasnije Delpino (Delpino) je predložio podelu nektarija prema funkciji na venčane (povezane sa procesom oprašivanja) i nevenčane (nektarije koje nisu povezane sa oprašivanjem). Konačno, 1988. godine Šmid (Schmid)  je podelio nektarije na reproduktivne (koje se nalaze na bilo kojoj reproduktivnoj strukturi biljke) i ne-reproduktivne (koje se nalaze isključivo na vegetativnim organima). Ipak, u najnovijim radovima iz botanike još uvek se kao standard koristi tradicionalna podela na cvetne i vancvetne nektarije. Oko razloga postojanja cvetnih nektarija nema nekih velikih nedoumica, jer se nalaze na reproduktivnom delu biljaka. Međutim, kada su u pitanju vancvetne nektarije postoji nekoliko škola mišljenja. Prema prvoj, jedan od efikasnijih načina da se neželjeni posetioci (recimo mravi, koji su suviše sićušni da ne mogu da obave oprašivanje) odvrate od cvetova jeste da se pomoću vancvetnih nektarija privuku na druge delove biljke. Prema drugoj, šire prihvaćenoj zaštitničkoj hipotezi, vancvetni nektar predstavlja „nagradu“ za mrave, ali i za ose, koji zapravo „štite“ biljke od biljoždera raznih vrsta. Zanimljivo je da vancvetne nektarije znatno duže izlučuju nektar od cvetnih nektarija. Kod nekih vrsta biljaka, usled stresa izazvanog uništavanjem listova od strane biljoždera dolazi do povećane sekrecije, kada se, privučeni vancvetnim nektarom, pojavljuju mravi i ose.

ŠTA UTIČE NA SASTAV I KOLIČINU IZLUČENOG NEKTARA?


(1) Među naučnicima je široko prihvaćeno stanovište da je dinamika proizvođenja nektara koevoluirala sa zahtevima oprašivača biljaka. Tako, recimo, cvetovi koji se najčešće posećuju preko dana, upravo tada proizvode i izlažu svoj nektar. Dok cvetovi koje posećuju noćni oprašivači nektar izlučuju u sitne sate. Kada je u pitanju količina proizvedenog nektara po cvetu, brojna istraživanja pokazala su da cvetovi koje oprašuju životinje sa velikim energetskim prohtevima, kao što su slepi miševi ili ptice, proizvode značajno više nektara nego cvetovi koje oprašuju životinje skromnijih energetskih potreba u koje spadaju pčele, leptiri ili mušice. 

foto: Veroljub Umeljić

(2) U najvećem broju slučajeva cvetovi započinju lučenje nektara pre nego što oprašivači startuju sa sakupljačkim aktivnostima, a ponekad čak i pre otvaranja cvetova. Neke biljke najviše nektara proizvedu još dok je cvet u stadijumu pupoljka. Biljke koje nektar izlučuju sporije najčešće ranije započinju sekreciju, ali nektar izvesno vreme ostaje skriven i nedostupan posetiocima, dok one brže, kasnije započinju sekreciju izlažući nektar oprašivačima u realnom vremenu.

(3) Sekrecija nektara može trajati tokom čitavog života jednog cveta, sve do starenja i uvenuća. Za neke vrste karakteristično je da se lučenje prekida i obnavlja više puta naizmenično. Prekidi lučenja nektara događaju se iz dva razloga: kada se dostigne maksimum ili u periodu neaktivnosti oprašivača. Mada, do privremenog prekida lučenja nektara može doći u i periodu između dve seksualne faze dvopolnih biljaka: nektar se proizvodi u vreme cvetanja i muških i ženskih cvetova, ali ne i u „neutralnoj“ međufazi. Neke biljke ne proizvode nove zalihe nektara nakon što ih je oprašivač ispraznio jer nije neophodno preneti više polena na žig tučka. S druge strane, ima biljaka koje, nakon što je oprašivač ispraznio ponuđenu „porciju“, ponovo izlučuju nektar – čak i u više navrata – jer je neophodno više poseta oprašivača da bi se polen efikasno preneo na žig tučka. Neke od najpoznatijih medonosnih biljaka nekoliko puta iznova obnavljaju sekreciju nektara: uljana repica (Brassica napus L.), lucerka (Medicago sativa L.) eukaliptus (Eucaliptus sp.), bela detelina (Trifolium repens L.).

Različiti sastojci nektara i njihova funkcija
 
(4) Temperatura se, takođe, veoma često navodi kao promenljivi faktor iz životnog okruženja koji utiče na intenzitet sekrecije nektara. Temperatura utiče na stepen fotosinteze doprinoseći tako, direktno ili indirektno, proizvođenju nektara. Kod većine vrsta, sekrecija se usporava ili prekida na nižim temperaturama, mada ima i vrsta kod kojih dolazi do obrnutog procesa – smanjenja sekrecije sa porastom temperature (ovo je slučaj kod bele deteline Trifolium repens L.). Raspon temperatura optimalnih za sekreciju nektara poznat je kod samo nekoliko vrsta.

(5) Osim temperature, i vlažnost se često navodi kao glavni faktor za regulaciju nivoa sekrecije nektara.

(6) I povišeni nivo CO2 značajno stimuliše sekreciju nektara, mada ne kod svih vrsta. Nedavno je utvrđeno da povišeni nivo CO2 i pojačana UV-B radijacija ne utiču u podjednakoj meri na nivo izlučivanja nektara kod svih biljaka.

(7) Sastav zemljišta može uticati na sastav i produkciju nektara.

(8) Da li svi cvetovi na jednoj biljci izlučuju podjednaku količinu nektara istog hemijskog sastava? Kod nekih vrsta je dokazano da cvetovi pozicionirani na višim delovima biljke sadrže tri puta više nektara od nižih cvetova.

(9) Za određene vrste (A. castanea) karakteristično je da cvetovi izloženi suncu izlučuju manju količinu nektara jače koncentracije, a da oni koji se nalaze u senci izlučuju više, doduše razređenijeg, nektara.
(10) Stariji cvetovi, generalno, sadrže manju količinu nektara. U zavisnosti od vrste, stariji cvetovi imaju manje ili više koncentrovani nektar nego mlađi cvetovi.

(11) Dvopolne biljke izlučuju nektar u dva navrata: u vreme potpunog razvoja muških i ženskih delova cveta. Opet, u zavisnosti od vrste do vrste, neke biljke više nektara izlučuju u muškoj, a neke u ženskoj fazi cvetanja.

(12) Posete oprašivača. Ovaj činilac izaziva promene u sekreciji nektara. Kod nekih vrsta je primećeno da već oprašeni cvetovi slabije izlučuju nektar od onih (još uvek) neoprašenih.

(13) Period cvetanja. Kod vrsta koje cvetaju tokom dužeg perioda, kao odgovor na promene u spoljašnjoj sredini, može doći do značajnijeg odstupanja u koncentrovanosti i količini izlučenog nektara između ranijih i kasnijih cvetova.

KO SE SVE HRANI NEKTAROM?


Insekti i skrivenosemenice predstavljaju glavne igrače globalnog biodiverziteta, povezane na dva načina: biljožderstvom i oprašivanjem. Procenjuje se da je u oprašivanje uključeno oko 250.000 skrivenosemenica i približno sličan broj životinjskih vrsta, od kojih većinu čine insekti. Većina oprašivača uključena je u tri od četiri najveća reda insekata: Dvokrilce (Diptera), Leptire (Lepidoptera) i Opnokrilce (Himenoptera).

TVRDOKRILCI (Coleoptera): Evolutivno posmatrano, insekti iz ovog reda najstariji su oprašivači i skloni su netaktičnom i destruktivnom ponašanju prema cvetovima, koje posećuju iz više razloga: da bi se nahranili nektarom, polenom i tkivom cvetova, ili sklonili tu na neodređeno vreme, ili da bi na tom mestu obavili sparivanje.

DVOKRILCI (Diptera): Insekti iz ovog roda pojavili su se mnogo pre biljaka cvetnica. Komarci su najpoznatiji konzumenti nektara. Mužjaci se hrane isključivo nektarom, dok se ženke hrane i krvlju. Osim njih tu su i voćne mušice (Tephritidae) koje pored nektara konzumiraju medljiku i sokove oštećenih plodova voća. Treba spomenuti i mušice veoma slične pčelama koje poseduju duge jezike koje ne mogu da uvuku (Syrphidae i Bombyliidae).

LEPTIRI (Lepidoptera): Leptiri su opremljeni izduženim jezicima, pa zbog toga uglavnom posećuju cvetove sa uskim izduženim čašicama. Moljci, koji su više miliona godina stariji od leptira (i bolji su oprašivači) posećuju cvetove uzdašnije nektarom.

OPNOKRILCI (Hymenoptera): Mnoge vrste osa svoje leglo hrane materijama životinjskog porekla, međutim neke vrste se hrane nektarom, medljikom i voćnim sokovima. Ose posećuju cvetove sa izloženim nektarom, ali i i vancvetne nektarije obezbeđujući (prema nekim teorijama)  biljkama zaštitu od biljoždera. Najveću sklonost ka konzumiranju nektara pokazuju veće ose iz familija Pompilidae, Vespidae i Sphecidae, koje pritom imaju i važnu ulogu u oprašivanju. Solitarne polenske ose (Masarinae) slične su pčelama po tome što svoje leglo hrane polenom i nektarom.

Pčele, dominantni oprašivači u mnogim ekosistemima, veoma su efikasne zbog činjenice da sakupljaju polen i nektar kako bi nahranile potomstvo. Za većinu drugih posetilaca cvetova, sakupljanje polena je usputna radnja. Socijalnim pčelama (koje predstavljaju manjinu među pčelama) neophodna je dodatna nektarska energija kako bi zagrejale gnezdo i ubrzale razvoj legla. Endotermija (aktivno proizvođenje toplote) kod pčela dovodi do povećanih energetskih zahteva i do intenziviranja sakupljanja nektara, zbog čega su one vrlo važni oprašivači u umerenim i hladnim klimatskim zonama. Veoma efikasani načini komunikacije, obučavanja i regrutovanja, omogućavaju medonosnim (Apis) i bežaočnim pčelama (Melipone) da veoma brzo iskoriste dobre izvore nektara, kao i da akumuliraju viškove koje su sakupile. Pčelinje zajednice se „fokusiraju“ na najbolje izvore nektara u velikoj zoni, „obrađujući“ pritom nekoliko parcela istovremeno, uz konstantno regulisanje broja sakupljačica na svakoj parceli.

Socijalne pčele su glavni oprašivači u evropskim i severnoameričkim ekosistemima, dok ih nešto manje ima na južnoj hemisferi. Medonosne pčele žive u dugovečnim zajednicama koje iziskuju sukcesivne cvetove tokom godine, što za konačnu posledicu ima generalizaciju među pčelama. Iako medonosne pčele nektar sakupljaju sa različitih vrsta biljaka, na individualnom nivou ih odlikuje cvetna konstantnost. Naime, pčela koja počne da sakuplja nektar sa jedne vrste najčešće neće tokom istog dana posećivati cvetove neke druge vrste.

Pčele ližu nektar svojim jezicima. Dužina jezika veoma je važna, jer određuje maksimalnu dubinu cveta iz kojeg se pčela može hraniti, količinu koja može biti uneta u organizam, i brzinu konzumiranja nektara. U zavisnosti od dužine jezika, pčele se obično dele na dve velike kategorije, prema tome da li eksploatišu plitke ili duboke cvetove. Osim toga ne preferiraju sve vrste pčela nektar iste koncentracije šećera. Za bumbare (Bombus), optimalna koncentracija iznosi 55-60%, a za bežaočne pčele (Melipona) oko 60%. Iako medonosnim pčelama (Apis) najviše odgovara nektar koncentracije šećera 30-50%, one u praksi konzumiraju i ređe i koncentrovanije nektare. Poznati naučnik,Tomas Sili, utvrdio je da su pčele tokom pet dana u košnicu unosile nektar koncetracije u rasponu od 15% do 65%. Medonosne pčele su veoma osetljive na razlike u koncentraciji nektara. Sili je zabeležio da pčele izvode 30% manje plesova usled smanjenja koncentracije nektara za samo 4%. U jednom od svojih čuvenih istraživanja iz 1948. godine, čuveni nemački zoolog Martin Lindauer pokazao je da se donji prag koncentracije šećera u nektaru koji podstiče pčele da izvode plesove plesove menja tokom godine, u rasponu od 55%, tokom najintenzivnijeg unosa nektara u proleće, pa sve do samo 3,5%, sredinom leta, kada nektara jedva da ima u prirodi i kada je takmičenje oko cvetnih resursa žestoko (period godine kada načešće dolazi do grabeži). Slično ponašanje odlikuje i ljude, koji u izobilju postaju zahtevniji ne vrednuju dovoljno bilo stvari ili zadovoljstva, dok se u oskudici ponašaju znatno skromnije i zadovoljavaju manjim stvarima.

Telesna temperatura medonosnih pčela menja se u skladu sa tim koliko je neka biljka izdašna nektarom. Pčele na maslačku su za 10 stepeni toplije od od onih koje posećuju suncokret. Osim toga na njihovu telesnu temperaturu utiče i broj ćelija sa leglom koje treba nahraniti kao i udaljenost do cveta – izvora hrane. Pokazano je da telesna temperatura plesačica raste srazmerno kvalitetu dostupne hrane i broju ćelija sa leglom, a da opada sa većom udaljenošću izvora hrane od košnice, kao i sa povećanom količinom uskladištenog meda. Kada je neophodno rashladiti košnicu, pčele će takođe sakupljati vodu ili nektar slabije koncentracije. Mnoge vrste solitarnih pčela koje žive u pustinjama vodom se snabdevaju isključivo iz nektara. Jedna takva vrsta koja nastanjuje Izrael čak „izbegava“ cvetove koji izlučuju nektar sa visokom koncentracijom šećera. Zanimljivo je da južnoafrički pčelari, iz istih razloga, tokom zime tradicionalno sele svoje na pašu biljke Aloe greatheadii koja daje puno polena i izlučuje velike količine nektara niske koncentracije šećera (oko 20%). Bez obzira na koncentraciju u cvetovima, pčele moraju same naknadno da „koncentruju“ nektar do 82% da bi njime mogle da nahrane larve.

Pored osa i pčela, i mravi (takođe iz reda opnokrilaca) konzumiraju nektar. Tečni ugljeni hidrati predstavljaju osnovu njihove ishrane, a osim vancvetnog nektara hrane se i medljikom i sekretima gusenica. Mravi su slabi oprašivači zbog nekoliko razloga: ne mogu da lete, suviše su sitni, često se međusobno čiste, proizvode antibiotske sekrete. Zbog toga, biljke se „trude“ da ih odvrate od cvetova i cvetnog nektara. Jedan od načina je da se pomoću vancvetnih nektarija privuku ka drugim delovima biljke. Neke biljke kroz vancvetne nektarije izlučuju znatne količine nektara da bi mrave odvratile od cvetova, a obezbedile pristup poželjnim posetiocima, pčelama, koje mogu efikasno da obave oprašivanje. U nekim slučajevima, vancvetni nektar predstavlja „nagradu“ mravima jer „štite“ biljke od biljoždera. 


KIČMENJACI: Ne samo insekti, već i mnogi kičmenjaci takođe konzumiraju nektar: ptice, slepi miševi, gmizavci, lemuri i babuni. Za razliku od socijalnih pčela koje uglavnom nastanjuju severnu zemljinu hemisferu, većina kičmenjaka konzumenata nektara nastanjuje južne delove naše planete. Većina guštera koji se hrane nektarom nastanjuje ostrva Novi Zeland i Mauricijus, kao i mala ostrva u Indijskom okeanu. Ovi gmizavci obavljaju oprašivanje mnogih ostrvskih biljaka, a pretpostavlja se da je do toga došlo jer mnoga ostrva oskudevaju sa insektima. Biljke su iziskivale oprašivače, a gušteri hranu, pa je došlo do ove neobične simbioze. Cvetovi koje posećuju gmizavci moraju da budu veliki i stabilni kako bi podneli telesnu masu svojih oprašivača. Obično su veoma jakog mirisa zbog toga što je ovo čulo jako dobro razvijeno kod gmizavaca.  

 

Slepi miševi koji konzumiraju nektar naseljavaju tropske i suptropske regione. Najbolje prilagođeni sakupljači nektara su mali slepi miševi sa dugim jezicima koji, slično kolibrijima, moraju neprekidno mahati krilima dok isisavaju sladak sok iz cvetova. Oni su vrlo mobilni oprašivači, a neke vrste se čak i sele sa jedne na drugu lokaciju u potrazi za cvetnim resursima - jedna meksička vrsta Leptonycteris curasoae migrira od juga prema severu da bi ispratila cvetanje kaktusa, a zatim se ponovo vraća na jug da bi se hranila jednom od najizdašnijih nektarskih biljaka na svetu – agavom. 


Ptice nektarice prisutne su uglavnom u tropskim i subtropskim regionima, gde sezona cvetanja traje dovoljno dugo da biljke mogu da im obezbede nektar tokom čitave godine. Procenjuje se da oko 10% svih vrsta ptica u manjoj ili većoj meri konzumira nektar u nekom životnom stadijumu. Ukoliko je malo nektara u okruženju ptice mogu da konzumiraju i medljiku. Posećuju najčešće velike i upadljive cvetove čiji je nektar razređeniji od nektara entomofilnih biljaka (koje oprašuju insekti). Nelson i Fleming izračunali su da prosečna koncentracija šećera u nektaru kojeg ptice konzumiraju iznosi 25%. Ovaj podatak je dobijen na osnovu analize 255 vrsta biljaka koje posećuju kolibriji, što je znatno niže od prosečne koncentracije nektara kod 156 vrsta biljaka koje posećuju pčele, koja iznosi 30-50%.

Primećeno je i da se mnogi ne-leteći sisari hrane nektarom, između ostalih, torbari, glodari i primati. Kod primata, nektar je prva pomoć u periodima oskudice hrane, ali i odličan osveživač kada nema vode. Tako je vrlo razblaženi nektar (koncentracije 10% šećera) kojeg luče neke tropske biljke vrlo poželjni napitak među babunima u periodima suvih i toplih afričkih zima. U jednom naučnom radu (Carthew & Golding, 1997) navodi se da je poznato barem 59 vrsta sisara ne-letača koji posećuju cvetove u potrazi za nektarom ili polenom. Torbar medeni oposum (Taripes rostrtus), teži svega 9 grama i jedinstven je po tome što je jedini kopneni sisar koji se hrani isključivo nektarom i polenom. Dnevne potrebe za hranom ovog minijaturnog stvora iznose 7 grama nektara i 1 gram polena.

PREFRIGANE ORHIDEJE: KAKO PRIVUĆI OPRAŠIVAČE BEZ NEKTARA?


U potrazi za odgovorom na pitanje, kako da rašire svoje gene po okolini kada su ukorenjene na jednom jedinom mestu, biljke su razvile veoma raznovrsne strategije. I dok se polen mnogobrojih biljnih vrsta raznosi putem vetra, na jedan veoma skup i neracionalan način, neke biljke su se „dosetile“ da počnu da izlučuju nektar i tako privuku pčele, bumare, ose i najrazličitije moguće insekte kako bi im pomogli u transportovanju polena sa biljke na biljku. Ipak, vrhunac evolucije u živom svetu, možda predstavlja 6.000 vrsta orhideja, koje su najrazličitijim asortimanom „prevara“, uključujuću nagoveštaj seksa ili prisustvo nepostojeće hrane, uspele da privuku oprašivače, ne nudeći im za tu uslugu konvencionalnu energetsku nagradu u vidu nektara.

Orhideja

Familija Orhideja koja obuhvata više od 20.000 vrsta jedna je od najvećih u biljnom carstvu (nabliži „rival“ je familija Asteraceae sa oko 23.000 vrsta). Poznata je po velikoj raznovsnosti cvetova i veoma „lukavim“ strategijama za privlačenje oprašivača. Veliko interesovanje za oprašivanja orhideja datira još iz vremena Čarlsa Darvina, koji je ovoj temi čak i posvetio jednu svoju knjigu. Svakako najfascinantniji aspekt biologije oprašivanja orhideja jeste takozvana „obmana“ koju je još 1793. godine otkrio Sprengel. Utvrđeno je da mnoge orhideje uspešno privlače oprašivače iako nikada ne izlučuju nektar. Naime, one ih najčešće obmanjuju na dva načina: imitirajući „nagradu“ u vidu hrane ili podražavanjem seksualnih signala (feromoni privlačenja i sl.). Imitiranje prisustva hrane razvijeno je u različitim grupama skrivenosemenica, ali je najčešće ograničeno na samo nekoliko vrsta po familiji. Međutim,  procenjuje se da čak jedna trećina vrsta iz familije orhideja pomoću raznih signala imitira prisustvo hrane, a da dodatnih 400 vrsta, podražava seksualne signale koje insekti emituju u vreme sparivanja.
Da ne bismo bili nepravedni prema ovoj velikoj familiji biljaka treba istaći da približno dve trećine orhideja nagrađuje svoje oprašivače onako kako to i dolikuje, nektarom – slatkim energentom bogatim ugljenim hidratima. Ipak, ostalih nekoliko hiljada vrsta, čvrsto “rešenih” da prođu što jeftinije, “odlučilo” je još tokom svoje rane evolucije da se posluži lukavstvima, nalik onim opisanim u brojnim basnama, i da tako uštedi na energetskim izdacima za nektar. Neke orhideje “imitiraju” izgled cvetova koji proizvode nektar, dok druge – recimo, one iz roda Dracula – privlače mušice tako što izlučuju miris buđi i trulog mesa. Treće vam obećavaju sklonište, jer oblik njihovih cvetova podseća na stanište insekata ili ćelije za polaganje larvi. Četvrte…

Tekst: Ivan Umeljić


Kontaktirajte nas

Име

Имејл адреса *

Порука *

NAJČITANIJI TEKSTOVI