NAUKA
Genetički
modifikovane biljke ljudi koriste u ishrani preko 20 godina. Genetičke
modifikacije čine biljke otpornijim na insekte, bolesti, hladnoću i sušu,
povećavaju prinose kao i sadržaj vitamina i minerala. Međutim, neka
istraživanja ukazuju na potencijalne štetne efekte po zdravlje ljudi, ka i
poguban uticaj na ostale biljne i životinjske vrste. Postoje oprečna mišljenja
kako naučnika tako i javnosti da li je genetički modifikovana hrana bezbedna za
ljudsku upotrebu. Zagovornici GM hrane tvrde da se jedino na taj način može
prehraniti globalna populacija, čiji broj vrtoglavo raste, kao i da nema dokaza
da izmenjeni organizmi nepovoljnije deluju na životnu sredinu ili ispravnost
namirnica u odnosu na njihove konvencionalno uzgajane kopije. Njihovi protivnici
pak tvrde da se pravi efekti konzumiranja ovih namirnica mogu videti tek posle
nekoliko generacija, kao i da je javni interes proizvođača ovakve hrane daleko
veći od interesa potrošača.
Više
detalja o ovoj ovih dana veoma aktuelnoj temi pogledajte u fantastičnoj NAUKOGRAFICI Centra za promociju nauke.
OVDE možete pogledati intervju sa našim naučnikom svetskog ugleda prof. dr Aleksandrom Trbovićem sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.
OVDE možete pogledati intervju sa našim naučnikom svetskog ugleda prof. dr Aleksandrom Trbovićem sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.