15. 12. 2013.

DA LI JE GENETSKI MODIFIKOVANA HRANA BEZBEDNA?


http://pcelarskizurnal.blogspot.com/2013/12/da-li-je-genetski-modifikovana-hrana.html
NAUKA
Genetički modifikovane biljke ljudi koriste u ishrani preko 20 godina. Genetičke modifikacije čine biljke otpornijim na insekte, bolesti, hladnoću i sušu, povećavaju prinose kao i sadržaj vitamina i minerala. Međutim, neka istraživanja ukazuju na potencijalne štetne efekte po zdravlje ljudi, ka i poguban uticaj na ostale biljne i životinjske vrste. Postoje oprečna mišljenja kako naučnika tako i javnosti da li je genetički modifikovana hrana bezbedna za ljudsku upotrebu. Zagovornici GM hrane tvrde da se jedino na taj način može prehraniti globalna populacija, čiji broj vrtoglavo raste, kao i da nema dokaza da izmenjeni organizmi nepovoljnije deluju na životnu sredinu ili ispravnost namirnica u odnosu na njihove konvencionalno uzgajane kopije. Njihovi protivnici pak tvrde da se pravi efekti konzumiranja ovih namirnica mogu videti tek posle nekoliko generacija, kao i da je javni interes proizvođača ovakve hrane daleko veći od interesa potrošača.

Više detalja o ovoj ovih dana veoma aktuelnoj temi pogledajte u fantastičnoj NAUKOGRAFICI Centra za promociju nauke.

OVDE možete pogledati intervju sa našim naučnikom svetskog ugleda prof. dr Aleksandrom Trbovićem sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.


http://elementarium.cpn.rs/naukografike/genetski-modifikovani-organizmi/


Kontaktirajte nas

Име

Имејл адреса *

Порука *

NAJČITANIJI TEKSTOVI