5. 6. 2014.

VETERINAR - ZAŠTITNIK ZDRAVLJA PČELA

Centar za promociju nauke u saradnji sa Fakultetom veterinarske medicine Univerziteta u Beogradu, u Naučnom klubu CPN-a organizuju izložbu „Zajedno sa životinjama“. Asistent Predrag Simeunović održao je veoma zanimljivu prezentaciju na temu „Veterinar – zaštitnik zdravlja pčela“ (foto: Ivan Umeljić)

Predavanje asistenta Predraga Simeunovića "Veterinar - zaštitnik zdravlja pčela" u Naučnom klubu Centra za promociju nauke u Beogradu

Izložba je svečano otvorena u utorak, 3. juna, a trajaće do 9. juna u prostoru Naučnog kluba CPN-a, Knez Mihailova 5, drugi sprat.
Na izložbi su predstavljeni raznovrsni modeli životinja, a studenti Fakulteta za veterinarsku medicinu tokom čitavog dana vrše naučne demonstracije i eksperimente koji su dostupni posetiocima.  Organizovane su i školske posete osnovaca i srednjoškolaca.
Dva puta dnevno se mogu čuti predavanja o najinteresantnijim činjenicama iz životinjskog sveta, za sve one kojima ne smeta da slušaju predavanje okruženi životinjama, kojih u Naučnom klubu ima u velikom broju. 
Centralna postavka izložbe biće interaktivni panoi, koji će na slikovit način tumačiti neke od fenomena životinjskog sveta: Šta se dešava kada životinjama zatreba transfuzija krvi? Kako izgledaju rendgenski snimci egzotičnih životinja? Kakva je struktura društva i podela rada u pčelinjem svetu? Na koji način aflatoksin preti zdravlju ljudi?
Tokom trajanja manifestacije, posetioci će imati priliku da slušaju predavanja stručnjaka na neke od zanimljivih tema. Kako nastaju teške infekcije zbog preterane upotrebe antibiotika, koji su načini da se nađu nove antimikrobne supstance u domaćim sirevima i kako matične ćelije mogu da pomognu u obnavljanju zglobne hrskavice? Kako izgleda živi svet koji je skriven u predželucima krava? Kako se spermatozoidi čuvaju zaleđeni na -196ºC, a kada se otope, kako kreću u potragu za jajnom ćelijom koju mogu da oplode? Kako izgledaju uveličane ćelije krvi, jaja parazita iz digestivnog trakta i matematički precizni kristali soli u urinu?
Asistent Predrag Simeunović održao je veoma zanimljivu prezentaciju na temu „Veterinar – zaštitnik zdravlja pčela“ i tom prilikom upoznao je publiku sa ulogom veterinara u prevenciji i zaštiti pčela od brojnih bolesti, virusa i parazita. Osim u nastavi i na vežbama, Predrag Simeunović je trenutno angažovan na izradi doktorske disertacije o virusima medonosne pčele, o čemu ćete više moći da pročitate već u najnovijem broju „Pčelarskog žurnala“ koji će se naći u prodaji početkom jula.


























Kontaktirajte nas

Име

Имејл адреса *

Порука *

NAJČITANIJI TEKSTOVI