Rendi Oliver
U mojim člancima iznosim hroniku ličnog procesa samoobrazovanja do trenutka kada sam postao uspešan pčelar – što je znatno teže biti nakon invazije varoe. Skretanja tokom učenja bila su brutalna – bilo je momenata kada sam mislio da sam najgori pčelar na svetu (premda je ovaj osećaj brzo nestao kada sam upoznao druge pčelare). Zbog toga ovaj članak posvećujem pčelarima početnicima, koji su često obasuti kontradiktornim savetima o „pravom“ načinu pčelarenja.
U mojim člancima iznosim hroniku ličnog procesa samoobrazovanja do trenutka kada sam postao uspešan pčelar – što je znatno teže biti nakon invazije varoe. Skretanja tokom učenja bila su brutalna – bilo je momenata kada sam mislio da sam najgori pčelar na svetu (premda je ovaj osećaj brzo nestao kada sam upoznao druge pčelare). Zbog toga ovaj članak posvećujem pčelarima početnicima, koji su često obasuti kontradiktornim savetima o „pravom“ načinu pčelarenja.
Saveti pčelarima početnicima
Ovog proleća, kao i ranijih godina, održao sam priličan
broj pčelarskih radionica početnicima i „rekreativcima“ (ranije nazivanim
„hobistima“). Ovi pčelari „dave“ se u informacijama sakupljenim sa interneta o
tobožnjem „pravom“ načinu uzgajanja pčela. Nažalost, oni nemaju dovoljno
iskustva da bi znali u šta da poveruju, dok, s druge strane, dugogodišnji
iskusni pčelari kolutaju očima na svaki predlog koji bi uneo novine u
pčelarstvo.
Ima
jedna stara izreka koja kaže da ukoliko želite da dobijete konačan odgovor na
bilo koje pčelarsko pitanje, samo treba da pitate pčelara sa dvogodišnjim, ili
trogodišnjim, iskustvom, pošto oni sa najvećim stepenom iskrenosti razmatraju
svoje znanje o pčelarstvu (i spremni su da pruže savete ostalima). Na kraju
krajeva, većina nas je beznačajna pred činjenicom da se pčelarsko iskustvo
stiče doživotno, da je puno iznenađenja, i da je u najvećoj meri određeno
Marfijevim zakonom.
Najbolji
način da se nauči pčelarenje jeste rad sa iskusnim mentorom koji godinama
uspešno uzgaja pčele u vašem kraju. Ja bih potražio nekoga ko je otvoren prema
greškama koje je činio, i ko se više puta podizao iz velikih udesa. Takvi
pčelari generalno nisu najglasniji samo-promoteri, ali evo korisnog saveta:
svaki pčelar koji drži do sebe ima svakog proleća pčele za prodaju. Najveći
problem sa zdravim rezimljenim
zajednicama jeste kako ih sačuvati od
rojenja, a relativno je lako za svakog dobrog pčelara da utrostruči broj svojih
košnica ukoliko to poželi.
„Pčelarski Taliban“
U
mnogim oblastima koje sam posećivao uvek se nađe po koji dobronamerni i glasni
„pčelarski Taliban“ koji je nepokolebljiv u stavu da novopečeni pčelari moraju
praktikovati neku specifičnu tehniku pčelarenja (koja podrazumeva određeni tip
košnice, vrstu saća, osobine pčela, vrstu tretmana krpelja, ili će, u
protivnom, pretrpeti štetu). U nekim oblastima lokalni Taliban tera novopečene
pčelare da se kruto pridražavaju neke vrste „Verujućeg Pčelarenja“
insistirajaći na tome da je njihova sveta dužnost da isprate određene
specifične prakse, ili, drugim rečima, da veruju da će Priroda biti
dobronamerna. Realnost je da Priroda i varoa baš i nisu fine prema pčelama.
Nedavno sam govorio u pčelarskom klubu u jednom kalifornijskom regionu poznatom
kao „raj za pčelarenje“, čiji lokalni Taliban promoviše pčelarenje „bez
tretmana“. Istraživanje sprovedeno prošle godine među njihovim članstvom
pokazalo je da je šest od deset pčelinjih zajednica nastradalo! Smatrao sam da
nema smisla da kod optimističnih novopečenih pčelara pobuđujem osećanja
promašenosti, razočarenja i krivice koja su nastupila onda kada su njihove
voljene pčele skončale tako jadnom smrću. Štaviše, četvrtina onih koji su bili
obuhvaćeni istraživanjem nije planirala da pokuša da se ponovo lati pčelarenja.
Za mene lično, ovakva vrsta bednog ishoda je neoprostiva i uopšte nije bila
nužna. Ukoliko poklonite poverenje nekoj vrsti neproverene metode za tretiranje
varoe, mogu li barem da vam sugerišem da nadgledate nivo opadanja varoe i da
imate rezervni plan. Svake godine upoznajem stotine novopečenih pčelara, i
zaista uživam u njihovom entuzijazmu i oduševljenju podstaknutom novopronađenim
hobijem. Želim im da budu uspešni u svojoj novoj avanturi. Poenta na koju želim
da im ukažem jeste da nije na početnicima da spašavaju svet pokušavajući da
uzgajaju pčele bez tretmana. Svako želi da pčelari „bez tretmana“ – ali vi onda
zaista ne uzgajate pčele ako one umiru svake godine! Dovoljno veliki izazov
jeste da se nauči pčelarenje i ne treba ga činiti još većim dopuštajući varoi
da se nekontrolisano šeta okolo. Predlažem da se prvo naučite dobroj pčelarskoj
praksi, što biste i učinili kada biste počeli da uzgajate bilo kog kućnog
ljubimca ili stoku. Naučite da svoje pčele održite u životu i zdravlju tokom
nekoliko godina, a onda možete da očekujete nešto više. Ne biste dozvolili svom
psu ili mački da pati od neke zastrašujuće infekcije, pa zašto biste onda
dopustili svojim pčelama da uginu na neki sličan užasan način? Moj savet novim
pčelarima je da se opuste, i da uživaju u gajenju pčela – to je jedna od
najdivnijih i najugodnijih stvari koje ćete ikada raditi, i odličan način da
budete u stalnom kontaktu sa prirodom. Imajte uvek na umu da je pčelarenje
prosto još jedan oblik uzgajanja životinja. Na vama je odgovornost da brinete o
svojim obavezama, a realnost je takva da pčele ponekada mogu iziskivati vašu
pomoć u slučaju da im ponestane hrane ili ako varoa krene nemilosrdno da ih
pustoši. Koristiće im pomoć u teškim trenucima. Pa dobro, siguran sam da sam
ovim uvredio samo nekolicinu pčelara, ali s obzirom da ni ja nisam ništa manje
uvređen, dopustićete, molim vas, da nastavim da srljam još više!
Pet uobičajenih zabluda o pčelama
Zabluda br. 1: Da je priroda „fina“ prema pčelama
Priroda
nema favorite, i pčele moraju da se takmiče na sveukupnoj evolutivnoj utakmici.
Mnoge biljke proizvode toksične nektare i polene (zapamtite da medonosna pčela
nije nastala na tlu Severne Amerike, i da ne može prepoznati naše otrovne
biljke). U mojoj oblasti, recimo, postoje dve ekstremno otrovne biljke koje
mogu opustošiti naše pčelinjake. Slično tome, polen nekih biljaka može imati
neodgovarajuću nutritivnu vrednost za naše pčele, a neke vrste meda mogu biti
neadekvatna zimska rezerva hrane pčelama. Suprotno onome što bi neko mogao
pomisliti, postoje primeri gde pčele zaista bolje preživljavaju kada se
prihranjuju polenskim zamenama ili prečišćenim šećernim sirupom, od onih koje
zavise od neodgovarajuće prirodne hrane.
Zabluda br. 2: Da pčele u prirodi žive u blaženstvu
Zajednica koja je uginula usled zaraženosti varoom i virusom deformisamih krila (foto: scientificbeekeeeping.com) |
Zabluda br. 3: Da pčele ne vole „hemikalije“
Pčele uginule zbog izgladnelosti (foto: www.scientificbeekeepin.com) |
Zabluda br. 4: Da postoji nekakva „najbolja košnica“ u kojoj bi trebalo uzgajati pčele
Suprotno
upornim navođenjima nekih „pčelarskih Talibana“, izgleda da pčele ne pridaju
mnogo značaja činjenici koju ste im košnicu ili vrstu saća obezbedili kako
biste ih uzgajali. Pre nekoliko godina, video sam košnice jajastog oblika
napravljene od đubrivom našljemane slame, sa zaobljenim ramovima od šper-ploče,
koje su bile nahvaljene kao „najprirodniji“ način za uzgajanje pčela – ma dajte
molim vas! Ako mogu da kažem, tip košnice koji koristite ne zanima pčele ništa više
od toga kojom bojom ste ih ofarbali. Stil i tip košnice više odslikava
pčelareve estetske poglede nego što predstavlja faktor uspešnosti u pčelarenju.
Baš se lepo slažem sa lokalnim pčelarima sa top bar košnicama ili Vareovim
(Warre) košnicama; sa mrežastim ili zatvorenim podnjačama; sa krovovima prilagođenim
selećem pčelarenju ili bakarnim nagnutim krovovima kakvi se mogu videti u
engleskim vrtovima; sa košnicama od kedrovine ili stiropora; sa dubokim,
srednjim ili „džambo“ ramovima; sa malim ćelijama, velikim ćelijama ili saćem
izgrađenim bez satnih osnova; sa zagovornicima organskog pčelarenja ili onima koji
koriste sintetičke miticide. Sa svakim ponaosob! Svaka od ovih grupa ponekada
ima zdrave košnice, ali je svaka iskusila i kolaps pčelinjih zajednica. Kada je
priroda dobronamerna i pruži obilnu pašu, ne postoji taj koji ne bi mogao
uspešno da pčelari; a kada dođu teška vremena, bolji pčelari prodaju pčele
ucveljenima. Izabrao sam da posvetim pažnju onim tihim pčelarima koji prodaju
pčele i med godinu za godinom! Lično, uspeh pripisujem pre dobrim zajednicama i
odgovarajućem ekonomisanju, nego bilo kakvoj naročitoj košnici, tretmanu, ili
filozofiji. Pridružite mi se, a ja ću vam reći sva „pravila“ za uspešno pčelarenje.
Sa
moje tačke gledišta – standardne Langstrotove košnice su „standardne“ pošto su
izdržale test vremena tokom više od 150 godina. Verujte mi, da je nešto bolje
bilo izmišljeno, komercijalni pčelari bi ga prihvatili istog trenutka!
Koristite štagod želite – top bar košnice (trenutna prolazna moda) sa prozorom
predstavljaju zadovoljstvo početnicima koji samo žele izbliza da posmatraju kako
pčele grade saće. Međutim, ukoliko vas interesuje ugodnost u pčelarenju, i
maksimalni prinosi meda, ja bih onda počeo sa standardnom košnicom sa 10-ramnim
ili 8-ramnim telima za plodište.
Zabluda br. 5: Da je „prirodno pčelarenje“ nešto novo
Mark i Melani ne tretiraju varou hemikalijama. Pitanje je da li bi imali uspeha na drugoj lokaciji (www.scientificbeekeping.com) |
Zabluda br. 6 – Da je „pčelarenje bez tretmana“ dobra praksa
Neki
se služe argumentom da tretiranjem pčela vi radite protiv prirode, održavajući
na taj način slabe pčelinje zajednice koje bi trebalo pustiti da uginu.
Realnost je zapravo da uopšte nema svrhe dopustiti zajednicama da bespotrebno
uginu od varoe, a i ako učinite nešto slično tome, odmažete pčelarima u vašem
okruženju, jer će njihove zajednice vrlo brzo pokupiti krpelje iz vaših
stradalih košnica. Domino efekat može zahvatiti sve pčelinje zajednice u
okruženju!
„Budi
izdržljiv ili umri“ pristup pčelarenju (Bond metod), po svoj prilici,
funkcioniše, ali se ovakvom selekcijom često dobijaju pčele sa neželjenim
osobinama – kao što su malobrojnost zajednica, često rojenje i razdražljivost.
Treba imati na umu da selektivno uzgajanje funkcioniše pre na genetskom nivou
(i epigenetskom) nego na nivou pčele radilice. Genetika se tiče matica, tako da
nema apsolutno nijednog jedinog razloga da se dopusti uginuće svih onih
nedužnih radilica u potencijalno produktivnoj zajednici, samo zbog toga što
želite da istrajete u svojim namerama.
Jedine
pčele koje moraju uginuti jesu matica i trutovi; oboje ih je lako namerno ubiti
u odgovarajućem trenutku (tokom sezone rojenja). Zamenu matice nekom otpornijom
najbolje je izvršiti pojedinačno, tamo gde postoji potreba za tim. Konačan
evolutivni rezultat biće potpuno isti ukoliko dopustite da neka zajednica
ugine, tako da je bolje da uzmete med nego da uzgajate leševe. Za mene lično,
celokupno dobro pčelarsko ekonomisanje svodi se na održavanje pčelinjih
zajednica živim i zdravim.
Krajnji ishod zabluda
Smatram
da je od najveće važnosti da svesno preispitam svoje sopstveno mišljenje i
pretpostavke, kako bih izbegao srljanje u udobno samozadovoljovanje mislima i
navikama. Ukoliko sam vas isprovocirao
svojim odgovorima na gore navedene zablude, onda ćete možda i moći da
postanete bolji pčelar.
„Pravila“ za uspešno pčelarenje
Pčelari
su tradicionalno skloni uživanju u cepidlačenju oko detalja vezanih za
pčelarsku praksu, ali od takvog detaljisanja vrlo malo koristi imaju početnici,
koji samo žele da nauče kako da nekoliko košnica sa pčelama održe u životu. U
tom smislu, izlazim pred vas sa četiri opšta pravila za pčelarenje koja se tiču
onoga što sam ranije nazvao „Četiri jahača pčelarske apokalipse“ – glad,
hladnoća, kuga i otrovi. Hajde da se pozabavimo svakim od njih ponaosob.
Pravilo br. 1 – Pčelama je potrebno cveće
Facelija (foto: Veroljub Umeljić) |
Želeo
bih da naglasim tri stvari:
1. Odgovor imunog sistema pčela na
patogene, s naglaskom na viruse, zavisi od toga da li su u njihovoj ishrani
zastupljeni odgovarajući proteini. Zaprepašćujuće podatke o ovoj temi nalazimo
u nedavnom istraživanju koje je sprovedeno u Pčelarskoj laboratoriji u Tuskonu
(Arizona, SAD). Naučnici su izmerili nivo prisustva virusa deformisanih krila u
novoizvedenim odraslim pčelama. Zatim su ih smestili u kaveze izlažući ih
jednom od tri proteinska režima ishrane – u njihovoj ishrani uopšte nisu bili
zastupljeni proteini, ili su hranjene polenskim zamenama, ili čistim prirodnim
polenom. Rezultati su bili prosvetljujući! Kod pčela koje uopšte nisu hranjene
proteinima nivo prisustva virusa deformisanih krila uvećao se čak 700 puta, kod
onih hranjenih polenskim suplementima je u prvi mah skočio pa je onda počeo da
opada, dok je kod pčela koje su konzumirale polen bio ravan nuli. Ovi rezultati
neoborivo dokazuju činjenicu da je novoizvedenim pčelama izuzetno važno da na
raspolaganju imaju odgovarajuće količine kvalitetnog polena.
2. Tokom proleća i leta, prosečna
dužina životnog veka pčela na kojima nije parazitirala varoa ili nozema bila je oko 36 dana, čak i kraća, ukoliko
jesu parazitirali. To znači da se čitava populacija u jednoj zajednici “preokrene”
za samo pet nedelja! To je otprilike 900 grama pčela koje je neophodno odgajiti
svake nedelje, što znači da je svakoj zajednici neophodno 900 grama polena
nedeljno samo da bi se održala brojnost populacije (konverzija polena u masu
pčela može da se izrazi odnosom 1:1)
3. Da bi uspešno prezimila u hladnijim
regijama, zajednica mora da ima zalihe polena krajem leta i početkom jeseni
kako bi mogla da odneguje kvalitetne “zimske pčele”, i kako bi uskladištila
dovljno polena za negu legla koje počinje da se formira već sredinom zime.
Praktično pravilo br. 1: Dobra pčerlarska praksa podrazumeva da košnice držite tamo gde ima puno biljaka u cvatu, ili da ih prihranjujete šećernim sirupom i polenskim suplementima, ukoliko to bude bilo neophodno.
Pravilo br. 2 – Obezbedite pčelama osunčanu i toplu spavaću sobu
Medonosne
pčele vode poreklo iz tropskog pojasa i mogu da prežive u umerenim regijama
jedino ako na rspolaganju imaju toplu, suvu šupljinu u kojoj će formirati
gnezdo i uzgajati leglo. Hladnoća izaziva stres kod pčela, skraćuje njihov životni
vek i slabi njihovu otpornost na bolesti.
Pčele
koriste med kao pogonsko gorivo za generisanje toplote koja im je neophdna da
zagreju spavaću sobu – izuzuzetno je važno da imaju rezervu “lož ulja” u obliku
saća sa uskladištenim medom na periferiji gnezda.
Pčelinje
zajednice imaće koristi ukoliko je košnica izložena suncu (osim ako spoljašnja
temperatura premašuje temperaturu u zoni legla). Zajednice koje se u njima
nalaze imaće manje problema sa varoom, nozemom, krečnim leglom i malom
košničinom bubom, a i zimovaće bolje. Takođe, smatram da je sa zajednicama
izloženim suncu mnogo lakše raditi, jer ubadaju daleko manje od onih
zaklonjenih hladovinom (veoma važna stavka za početnike).
Bilo
bi idealno ukoliko biste ulaz u košnicu okrenuli prema jutarnjem suncu. Na taj
način, obezbedili biste da ulaz bude blizu zimskog klubeta, da bi pčele mogle
brzo i lako da izlete, kada im se za to bude ukazala prilika.
Vrsta,
veličina, oblik ili boja staništa nisu od tolike važnosti sve dok je u njemu
suvo, a ne vlažno. Klube se obično
pomera na gore, vertikalno, koristeći strujanje toplog vazduha, pa će, stoga,
pčele donositi više meda i bolje zimovati u nastavljačama nego u horizontalnim
košnicama.
Praktično pravilo br. 2: Uzgajajte pčele u uskim telima dobro izloženim suncu. Budite sugurni da ćete uvek imati dovoljno saća punog meda koje će pčelama stajati na raspolaganju kao gorivo za održavanje toplote u zajednici.
Pravilo br. 3 – Suzbijajte parazite
U
seriji članaka pod naslovom Bolesne pčele detaljno sam opisao kako pčele stalno
prolaze kroz evolutivne promene imajući kao domaćin posla sa nedavno prenetim
parazitima, s naglaskom na varou i s njom povezane viruse. Veliki napredak je
ostvaren razvijanjem na parazite otpornim linijama pčela – ovde mislim na ruske
pčele i linije sa izraženim higijenskim ponašanjem koje su selekcionisane u
Laboratoriji Baton Rudž. Obe ove linije pčela uspevaju da prežive bez ikakvih
zdravstvenih tretmana protiv parazita. Ima, takođe, i jako puno pčelara koji
uspešno uzgajaju regionalno prilagođene i na parazite rezistentne zajednice (o
ovome ću pisati u bliskoj budućnosti).
Mnogi
manji pčelari u oblastima pod slabijim pritiskom varoe mogu da uzgajaju
prirodno rezistentne pčele bez tretmana, uz zadovoljavajući stepen
preživljavanja zajednica. Danas postoje brojni prirodni tretmani koji su savim
efikasni u držanju varoe pod kontrolom
Ono
što preporučujem svakome, jeste da nadgleda stepen prisustva varoe i da pomogne
svojim pčelama ukoliko ne mogu same da izađu na kraj sa parazitom. Vi ste,
naprosto, održavanjem varoe na niskom nivou ostvarili više od polovine pobede u
borbi za zdravlje vaših košnica. I nemojte da izgubite iz vida činjenicu da je
nivo prisustva varoe u vašim košnicama prilično nepredvidljiv. Jedino
pravovremenom kontrolom moći ćete sebe i svoje pčele da sačuvate od niskih
udaraca varoe.
Praktično pravilo br. 3: Pčelarite zajednicama koje su otporne na varou. Nadgledajte redovno nivo njenog prisustva u košnicama! Posegnite za “prirodnim tretmanima” ukoliko je to neophodno.
Pravilo br. 4 – Izbegavajte otrove
Već
nekoliko puta sam spomenuo da bi trebalo izbegavati prirodni toksični polen i
nektar, mada je unos ovakvih materija relativno retka pojava. Mnogo više
problema zadaju sintetički pesticidi, a još više štetna isparenja koja pčela
pokupe iz vazduha i vode. Poljoprivredni pesticidi uvek su bili bauk za
pčelare.
Gotovo
45 hiljada tona insekticida i fungicida se svake godine primeni u SAD, a mnogi
od njih su toksični za pčele. Komercijalni pčelari su davno osetili šta znači biti
„zaprašen“, jer su pronalazili gomile uginulih pčela ispred opustošenih
košnica. Danas su posledice još podmuklije.
Još
tri problema su se javila kada je stigla varoa: pčelar – koji koristi
hemikalije, sinergija (združeno dejstvo) pesticida i sistemici. Raspršivanje
pesticida pogađa izletnice, a zajednica bi mogla da nadoknadi takav gubitak,
ali ako ove pogubne hemikalije pronađu svoj put do legla u košnici, onda je to
nešto mnogo ozbiljnije i štetnije.
Sve
se promenilo kada su pčelari počeli namerno da primenjuju sintetičke miticide
direktno u same košnice. Većina ovih hemikalija se gotovo istovremeno zadržava
u saću, odakle prelaze dalje na leglo i pčele, gde se ostaju tokom dužeg
perioda. Međutim realnost je još gora, različiti miticidi mogu sinergijski,
jedan s drugim, da proizvedu još veću toksičnost. Šteta se još više uvećava
kada pčelari povećaju nivo otrova u saću višekratnom upotrebom sintetičkih
miticida.
Sledeći
potencijalni problem jeste pojačano korišćenje sistemskih insekticida koji
dospevaju u polen i nektar. Kada se propisno koriste, sistemici su blagoslov za
pčele, ali nam (opet) saće govori da ponekad mogu da proizvedu probleme. Džudi
Vu (Judy Wu) je proučavala uticaj prisustva toksične smeše miticida i sistemika
u zoni legla (radi se o zajednicama sa komercijalnih pčelinjaka) na stepen
uginuća i razvoja pčelinjih larvi, kao i na dugovečnost odraslih pčela. Nije
iznenađenje da su i leglo i pčele patili. Vu zaključuje, „Izloženost pčela
reziduima iz saća sa leglom može da se odrazi na zdravlje celokupne zajednice,
pošto matice i radilice neće biti sposobne da udovolje zahtevima proizvodnje
legla, kao ni da održe resurse neophodne sa opstanak brojne populacije.“
I
ne samo to, Džudi i njene kolege poseduju neobjavljene podatke koji sugerišu da
rezidui pesticida u košnici mogu da učine pčele neotpornijim na nozemu, viruse
i varou. Ovi nalazi mogu da pomognu da se objasni zbog čega je pčelinje
zajednice koje se koriste za komercijalno oprašivanje tako teško održati u
životu! Razgovarao sam sa mnogim pčelarima čije su zajednice ubrzo odumirale
nakon izlaganja insekticidima. Najveći problem je što se rezidui veoma dugo
zadržavaju u saću, na štetu mnogih narednih generacija. Loša matica je opšte
mesto našeg vremena.
Insekticidi,
miticidi i fungicidi su svakako glavni problem komercijalnih pčelara, i
verovatno značajan faktor sa štetnim uticajem na zdravlje pčela u seoskim,
gradskim i prigradskim oblastima. Izbegavajte ih kad god da ste u prilici!
„Prirodni“ miticidi, iako stresni za pčele tokom same primene, čine se kao
podnošljiviji izbor, a ne ostavljaju ni bolne rezidue u saću.
Praktično pravilo br. 4: Ne upotrebljavajte sintetičke hemikalije. Izbegavajte izlaganje pčela pesticidima. Zamenite staro saće.
Umesto zaključka
Uspešno
pčelarenje smo sveli na četiri opšta pravila:
1. Uzgajajte pčele tamo gde ima mnogo
cveća tokom čitave godine, ili im obezbedite prihranu.
2. Obezbedite im toplu, suvu i osunčanu
košnicu.
3. Suzbijajte varou kada je to
neophodno
4. Izbegavajte sintetičke hemikalije i
pesticide
Zaista,
uspešno pčelarenje nije ništa komplikovanije od toga! Svaki savet, osim ovde
navedenih, jeste suvišan i više se tiče stila nego suštine. Samo napred,
uživajte u pčelarenju na koji god poželite način, i ne obazirite se na to šta
drugi misle!
Literatura
DeGrandi-Hoffman, G, Y Chen, E Huang , and MH Huang (2010) The effect of diet on protein concentration, hypopharyngeal gland development and virus load in worker honey bees (Apis mellifera L.). J. Insect Physiology 56: 1184–1191.Harris, LJ (2010) The effect of requeening in late July on honey bee colony development on the Northern Great Plains of North America after removal from an indoor winter storage facility. Journal of Apicultural Research and Bee World 49(2): 159-169.Johnson, RS, HS Pollock, and MR Berenbaum (2009) Synergistic interactions between in-hive miticides in Apis mellifera. J. Econ. Entomol. 102(2): 474-479.Rashad, S and RL Parker (1958) Pollen as a limiting factor in brood rearing and honey production during three drought years, 1954, 1955, and 1956. Transactions of the Kansas Academy of Science 61(3): 237-248.vanEngelsdorp, D, J Hayes Jr, RM Underwood, D Caron, and JS Pettis (2011) A Survey of managed honey bee colony losses in the U.S., fall 2009 to winter 2010. Journal of Apicultural Research 50: 1-10.Wu, JY, Anelli CM, Sheppard WS (2011) Sub-Lethal Effects of Pesticide Residues in Brood Comb on Worker Honey Bee (Apis mellifera) Development and Longevity. PLoS ONE 6(2): e14720. doi:10.1371/journal.pone.0014720
Preveo: Ivan Umeljić